Kuva

Onnistu amppeleilla!

02.06.2014 13:05

Kesä on vihdoin täällä! Kaiken muun touhun ohessa pihan ja parvekkeen somistamiseen ei tarvitse uhrata paljoa aikaa – jollei välttämättä halua. Valmiita kesäkukka-amppeleita on runsaasti tarjolla jo toukokuun alusta lähtien.

Amppelikasvien valikoima kasvaa vuosi vuodelta. Saatavilla on erivärisiä, -muotoisia ja -kokoisia kukkia.

Yksittäinen suuri amppeli sopii hyvin sellaisenaan koristeeksi. Pienemmistä amppeleista tai yksittäisissä ruukuissa kasvatetuista amppelikasveista saa itse istuttamalla mieleisen kokonaisuuden. Saman kasvilajin eriväriset lajikkeet näyttävät upealta samassa amppelissa!

Amppelikasvin valinnassa rajat tulevat vastaan vain siinä, että kullakin kasvilla on sille tyypilliset valovaatimukset. Vaikka amppelien ihailija kuinka haluaisi, valoisalla paikalla viihtyvä kasvi ei jaksa kukkia varjoisassa nurkkauksessa. Varjon puolella menestyvä kasvi taas kärventyy, jos se sijoitetaan helteiselle seinustalle.

Vinkit onnistuneeseen amppelikesään:

• Valitse myyntipisteestä hyvin kasteltu amppeli. Jos amppelin multa on valmiiksi kovin kuivaa, kasvin kasvu on jo saattanut kärsiä.

• Katso, missä kasvissa on eniten tukevia versoja. Niistä riittää voimaa haaroittumiseen ja kukintaan.

• Nuppuisuudella tai avonaisuudella ei yleensä ostotilanteessa ole väliä – kukinta kiihtyy joka tapauksessa säiden lämmetessä.   

• Hanki sellainen kasvi, joka menestyy sille tarkoittamasi paikan valo-oloissa. Isokukkaiset kasvit haluavat yleensä myös sateelta suojaan.

• Muista, että halloja voi esiintyä vielä kesäkuun alussa. Monet amppelikasvit eivät kestä lainkaan pakkasta, joten vie ne sisälle tai suojaa huolellisesti.

• Kastele amppelia säännöllisesti, ja anna mieluummin reilusti vettä kerralla. Tipoittain kastelu ei kostuta koko ruukkua.

• Istuta kasvi isompaan amppeliruukkuun, jos kasvupaikka on aurinkoinen ja tuulinen. Altakasteluamppeli vähentää myös kastelukertoja ja tasaa kosteutta.

• Lannoita säännöllisesti veteen liuotettavalla lannoitteella tai käytä ruukkumullassa hitaasti liukenevia lannoiterakeita tai -puikkoja.

• Poista kuihtuneet kukat, jos kasvilla on taipumus kehittää siemeniä.

Tutustu erilaisiin amppeli- ja ulkokasveihin tästä.

Aiemmat ajankohtaiset

Facebook Pinterest

Tule ystäväksemme Facebookissa.

Innostu Pinterest-sivustamme.