Kuva

Syyskasvit värittävät pihat ja parvekkeet

01.09.2017 12:21

Syyskasvien huippukausi vasta häämöttää, kun kesäkukat alkavat jo kärsiä viileydestä. Useimmat syksyä varten istutettavat kukat kestävät satunnaisiin pikkupakkasiin asti,

Syksyn ruukkukukista suosituimpia ovat syklaami, krysanteemi, gerbera, tulilatva, saintpaulia ja begonia. Syklaami, krysanteemi ja gerbera viihtyvät leudoilla säillä myös ulkona, kunhan lämpötila ei laske paria pakkasastetta alemmas.

Syklaamista iloa sisälle ja ulos

Syklaami on tuttu ruukkukukka jo loppukesän ulkoistutuksista. Se viihtyy viileässä ja kosteassa, joten lasitetut parvekkeet tai syysauringon paahteelta suojatut ikkunalaudat ovat sille omiaan. Syklaamien värimaailma on syksyisen sopivasti aniliininpunainen, violetti ja valkoinen.

Pidä syklaami tasaisen kosteana. Vesi kannattaa kaataa joko aluslautaselle tai varovasti mullan päälle. Suoraan lehtien sekaan kaadettu vesi homehduttaa lehtien tyvet ja esiin pinnistävät kukkanuput helposti.

Krysanteemi käy leikoksikin

Krysanteemi on syksyn ruukkukukkien väripilkku ruosteenpunaisine, keltaisine, valkoisine ja vihreine sävyineen. Krysanteemi nauttii auringonpaisteesta, muttei ole hassumpi kasvatettava lasitetulla parvekkeellakaan. Parin asteen pakkanen ei ole sille mikään ongelma.

Krysanteemin aurinkoisia värejä voi hyödyntää myös maljakossa. Kun poistat leikko-oksasta lehdet maljakkoveteen tulevalta osalta, kukatkin kestävät kauemmin. Voit myös käyttää tavallista leikkokukkavirkistettä.

Gerbera on myös ruukkukukka

Gerbera mielletään usein leikkokukaksi, mutta se on myös hyvä ruukkukukka. Gerbera pitää valoisasta paikasta ja maltillisesta kosteudesta. Mullan pinnan pitäisi kuivahtaa aina hieman ennen seuraavaa kastelua, eikä aluslautasella tai suojaruukun pohjalla saisi pitää vettä kasteluhetkeä kauempaa.

Gerberan kuihtuneet kukat kannattaa poistaa kukkavartta tyvestä kevyesti taivuttaen. Parin taivutuksen jälkeen varsi naksahtaa irti, eikä kasviin jää kuihtuvia tynkiä.

Tulilatva irrottelee väreillä

Tulilatva on ruukkukukkien ehdoton ykkönen niin kukinnan kestoltaan kuin helppohoitoisuudeltaan. Sen kukkien väri voi olla melkein mikä tahansa – paitsi sininen. Tulilatvan kukinta kestää jopa kuukauden, ja kasvien kokovalikoima ulottuu alle kymmensenttisestä täyteläisiin jättiruukkuihin.

Tulilatvan hoito on niin helppoa, ettei siinä mitenkään voi epäonnistua. Vesitilkka kerran tai kahdesti viikossa riittää tulilatvalle. Satunnainen unohtelukaan ei haittaa. Yhdistä tulilatva vaikkapa mehikasvien kanssa samaan istutukseen, käytä sellaisenaan tai tee muhkea yhteisistutus laakeaan astiaan. Tulilatva menestyy näissä kaikissa.

Perinteinen, ihana begonia

Pauliina- eli ruusubegonia on perinteisimpiä syyskukkiamme. Tähän aikaan vuodesta väritys painottuu yleensä keltaisen, oranssin ja punaisen sävyihin. Varsinkin uusimmat oranssit lajikkeet tuntuvat hehkuvalla värillään valaisevan pimeimmänkin nurkan.

Valoisalla paikalla begonia kukkii vähintään pari viikkoa. Kastelussa kannattaa olla kohtuullinen, sillä begonia ei viihdy litimärässä mullassa.

Saintpaulian pienet, kauniit kukat

Saintpaulian eli paavalinkukan lajikkeisto on täynnä kauniita sinisen, violetin ja punertavan sävyjä. Pienen kokonsa vuoksi paavalinkukka käy hyvin ahtaisiin tiloihin ja kapeille ikkunalaudoille.

Paavalinkukkaa saa kastella tasaisesti. Se pitää myös sumutuksesta, mutta kalkkipitoinen vesi jättää helposti valkoisia jälkiä paavalinkukan karvapeitteisiin lehtiin. Sympaattinen paavalinkukka jaksaa kukkia viikkotolkulla. Se ei myöskään ole kertakäyttökukka, sillä sen voi helposti saada kukkimaan uudelleen.

 

Aiemmat ajankohtaiset

Facebook Pinterest

Tule ystäväksemme Facebookissa.

Innostu Pinterest-sivustamme.