Kuva

Nyt on aika nauttia syyskukista!

29.08.2018 15:16

Syyskasvien huippukausi on vasta alkamassa, kun kesäkukat jo kärsivät viileydestä. Moni syksyä varten istutettava kukka kestää viileneviä ilmoja satunnaisiin pikkupakkasiin asti.

Syksyn ruukkukukkien suosikit pitävät pintansa vuodesta toiseen. Syklaami, krysanteemi, gerbera, tulilatva, saintpaulia ja begonia värittävät ihanasti kotia sekä pihaa, terassia tai parveketta.

Syklaami, krysanteemi ja gerbera viihtyvät leudoilla säillä myös ulkona, kunhan lämpötila ei laske paria pakkasastetta alemmas.

Syklaami säihkyy sisällä ja ulkona

Syklaami on loppukesän ulkoistutuksista tuttu ruukkukukka, joka viihtyy viileässä ja kosteassa. Lasitetut parvekkeet tai syysauringon paahteelta suojatut ikkunalaudat ovat sille omiaan. Syklaamien värimaailma on syksyisen sopivasti aniliininpunainen, violetti ja valkoinen.

Syklaami kaipaa tasaista kosteutta. Vesi kannattaa kaataa joko aluslautaselle tai varovasti mullan päälle. Suoraan lehtien sekaan kaadettu vesi homehduttaa helposti lehtien tyvet ja esiin kurottelevat kukkanuput.

Krysanteemi toimii myös leikkona

Krysanteemi on syksyn ruukkukukkien väripilkku ruosteenpunaisine, keltaisine, valkoisine ja vihreine sävyineen. Krysanteemi nauttii auringonpaisteesta, muttei ole hassumpi kasvatettava lasitetulla parvekkeellakaan. Parin asteen pakkanen ei ole sille mikään ongelma.

Krysanteemin aurinkoisia värejä voi hyödyntää myös maljakossa. Kun poistat leikko-oksasta lehdet maljakkoveteen tulevalta osalta, kukatkin kestävät kauemmin. Voit myös käyttää tavallista leikkokukkavirkistettä.

Gerbera yllättää ruukussa

Gerbera mielletään usein leikkokukaksi, mutta se on myös hyvä ruukkukukka. Gerbera pitää valoisasta paikasta ja maltillisesta kosteudesta. Mullan pinnan pitäisi kuivahtaa aina hieman ennen seuraavaa kastelua, eikä aluslautasella tai suojaruukun pohjalla saisi pitää vettä kasteluhetkeä kauempaa.

Gerberan kuihtuneet kukat kannattaa poistaa kukkavartta tyvestä kevyesti taivuttaen. Parin taivutuksen jälkeen varsi naksahtaa irti, eikä kasviin jää kuihtuvia tynkiä.

Tulilatvan väri-ilottelua

Tulilatva on ruukkukukkien ehdoton ykkönen niin kukinnan kestoltaan kuin helppohoitoisuudeltaan. Sen kukkien väri voi olla melkein mikä tahansa – paitsi sininen. Tulilatvan kukinta kestää jopa kuukauden, ja kasvien kokovalikoima ulottuu alle kymmensenttisestä täyteläisiin jättiruukkuihin.

Tulilatvan hoito on niin helppoa, ettei siinä mitenkään voi epäonnistua. Vesitilkka kerran tai kahdesti viikossa riittää tulilatvalle. Satunnainen unohtelukaan ei haittaa. Yhdistä tulilatva vaikkapa mehikasvien kanssa samaan istutukseen, käytä sellaisenaan tai tee muhkea yhteisistutus laakeaan astiaan. Tulilatva menestyy näissä kaikissa.

Perinteinen, kaunis begonia

Pauliina- eli ruusubegonia on perinteisimpiä syyskukkiamme. Tähän aikaan vuodesta väritys painottuu yleensä keltaisen, oranssin ja punaisen sävyihin. Varsinkin uusimmat oranssit lajikkeet tuntuvat hehkuvalla värillään valaisevan pimeimmänkin nurkan.

Valoisalla paikalla begonia kukkii vähintään pari viikkoa. Kastelussa kannattaa olla kohtuullinen, sillä begonia ei viihdy litimärässä mullassa.

Saintpaulian pienet, suloiset kukat

Saintpaulian eli paavalinkukan lajikkeisto on täynnä kauniita sinisen, violetin ja punertavan sävyjä. Pienen kokonsa vuoksi paavalinkukka käy hyvin ahtaisiin tiloihin ja kapeille ikkunalaudoille.

Paavalinkukkaa saa kastella tasaisesti. Se pitää myös sumutuksesta, mutta kalkkipitoinen vesi jättää helposti valkoisia jälkiä paavalinkukan karvapeitteisiin lehtiin. Sympaattinen paavalinkukka jaksaa kukkia viikkotolkulla. Se ei myöskään ole kertakäyttökukka, sillä sen voi helposti saada kukkimaan uudelleen.

 

Aiemmat ajankohtaiset

Facebook Pinterest

Tule ystäväksemme Facebookissa.

Innostu Pinterest-sivustamme.