Kuva

Väritä syksy upeilla kasveilla

30.08.2019 14:35

Syyskasvien huippukausi on alkamassa. Moni kesäkukka nuupahtaa jo viilentyvässä ilmassa, mutta syksyn istutettavat kukat säilyttävät hehkunsa ja kestävät satunnaiset pikkupakkasetkin.

Syklaami, krysanteemi, gerbera, tulilatva, saintpaulia ja begonia ovat syksyn ruukkukasvisuosikkeja vuodesta toiseen. Ne tuovat upeasti väriä niin pihoille, terasseille ja parvekkeille kuin sisätiloihin.

Syklaami viihtyy sisällä ja ulkona

Syklaami viihtyy viileässä ja kosteassa. Lasitettu parveke tai syysauringon paahteelta suojaisa ikkunalauta on paikkana mainio. Syklaamien värimaailmassa on tarjolla aniliininpunaista, violettia ja valkoista.

Tasainen kosteus on syklaamille tärkeää. Veden voi kaataa aluslautaselle tai varovasti mullan päälle. Suoraan lehtien sekaan vettä ei kannata kaataa, sillä silloin lehtien tyvet ja esiin kurottelevat kukkanuput homehtuvat herkästi.

Kokeile krysanteemia leikkona

Krysanteemi on syksyn ruukkukukkien väripilkku. Sävyjä on ruosteenpunaisesta keltaiseen, valkoista ja vihreää unohtamatta. Auringonpaiste kelpaa krysanteemille, mutta kasvi pärjää hyvin vaikkapa lasitetulla parvekkeellakin. Krysanteemi myös kestää parin asteen yöpakkasen.

Vaihtelua saa, kun leikkaa krysanteemin leikkokukiksi maljakkoon. Kukat kestävät kauemmin, kun oksista poistaa lehdet maljakkoveteen tulevalta osalta. Maljakkoon voi myös lisätä tavallista leikkokukkavirkistettä.

Gerbera on myös ruukkukasvi

Gerbera on monille tutuin leikkokukkana, mutta se on myös kelpo ruukkukukka. Valoisa kasvupaikka ja maltillinen kosteus luovat gerberalle mieluisat olosuhteet. Multa saa hieman kuivahtaa pinnaltaan ennen seuraavaa kastelua. Aluslautaselle tai suojaruukun pohjalle ei kannata jättää vettä seisomaan.

Kun gerberan kukat kuihtuvat, ne saa poistettua taivuttamalla kukkavartta kevyesti tyvestä. Varsi napsahtaa irti muutamalla taivutuksella, eikä kasviin jää kuihtuvia tynkiä.

Tulilatva tarjoaa värikkyyttä

Tulilatva on ruukkukukkien ykkönen, kun puhutaan kukinnan kestosta tai hoidon helppoudesta. Kukinta kestää jopa kuukauden ja värivalikoima kattaa sinistä lukuun ottamatta koko kirjon. Myös kasvin koossa on valinnanvaraa alle kymmensenttisistä jättikokoisiin.

Tulilatvan hoidossa on vaikea epäonnistua. Vesitilkka kerran tai kahdesti viikossa riittää, eikä satunnainen unohtelukaan haittaa. Tulilatvan voi yhdistää samaan istutukseen mehikasvien kanssa, käyttää sellaisenaan tai liittää osaksi isompaa yhteisistutusta – kasvi menestyy näissä kaikissa.

Perinteinen begonia hehkuu lämpöä

Pauliina- eli ruusubegonia on syyskasveista tutuimpia. Kasvin värikirjo painottuu keltaisen, oranssin ja punaisen sävyihin. Esimerkiksi oranssi lajike tuo hehkuvalla värillään valoisuuden tuntua pimeimmäänkin nurkkaan.

Valoisalla paikalla begonia kukkii vähintään pari viikkoa. Läpimärässä mullassa begonia ei viihdy, joten kastelussa kannattaa olla maltillinen.

Saintpaulia sujahtaa pieneen tilaan

Saintpaulian eli paavalinkukan lajivalikoima pursuaa upeita sinisen, violetin ja punertavan sävyjä. Pienikokoinen paavalinkukka mahtuu mainiosti ahtaisiin tiloihin ja kapeille ikkunalaudoille.

Saintpauliaa pitää kastella tasaisesti. Kasvi pitää myös sumutuksesta, mutta kalkkipitoinen vesi jättää helposti valkoisia jälkiä karvapeitteisiin lehtiin. Paavalinkukka kukkii viikosta toiseen ja sen voi helposti saada kukkimaan uudelleen.

Aiemmat ajankohtaiset

Facebook Pinterest

Tule ystäväksemme Facebookissa.

Innostu Pinterest-sivustamme.