Kuva

Kesä jatkuu värikkäänä

16.08.2012 16:01

Kun kesäkukat ovat antaneet kaikkensa, pihaa voi koristaa ruukkukasveilla. Ne kestävät kauniina pitkälle syksyyn, jopa satunnaisiin halloihin saakka. Ruukkukasvit viihtyvät erinomaisesti myös lasitetulla parvekkeella.

Syysryhmäistutuksissa voi olla samoja lajeja kuin kesäkukissa. Esimerkiksi kylmää kestävä orvokki on erinomainen syyskukkija. Samoin neilikat ja tanakkakasvuinen siniviuhka kestävät hyvin viileää.

Ulkosyklaamia kannattaa käyttää upeana väriläikkänä loppukesän istutuksissa. Asterit ja krysanteemit ovat perinteisiä syyskukkijoita, joiden seuraan kannattaa lisätä vaikkapa hyvin pakkasia kestäviä ja näyttäviä koristekaaleja.

Monet lehtiensä värityksen vuoksi istutettavat kasvit ovat suosittuja syyskasveja. Perinteinen hopeavillakko eli ”hopealehti” on hyvä täyte- ja reunuskasvi. Muut lehdiltään hopeansävyiset, kuten hopeakäpälä ja hopealanka, korostavat muiden kasvien lehtien ja kukkien väriä tehokkaasti.

Paljon iloa perennoista

Erilaiset monivuotiset kasvit eli perennat ovat kasvattaneet suosiotaan syyskäytössä. Perennoiden kylmänkestävyys on keskimäärin yksivuotisia kasveja parempi, joten kukkimaan houkuteltuina ne ovat näyttäviä pitkälle syksyyn.

Perennat saattavat talvehtia istutusruukussa, joten kasvit voi seuraavana keväänä siirtää maahan tai penkkiin. Suosittuja perennoja ovat esimerkiksi suikeroalpi, rento- eli rönsyakankaali, päivänkakkarat, laventelit ja salviat.

Istuta ajoissa

Syyskasvien istutusta ei kannata lykätä. Kun päivät ovat vielä lämpimiä, kasvit juurtuvat hyvin ja kestävät paremmin erilaisia sääoloja. Syysryhmäkasvit kannattaa istuttaa valmiiksi toisiinsa kiinni, sillä ne eivät juuri kasva kokoa syksyn mittaan. Lannoitusta ei enää tarvita, mutta kasveja pitää kastella säännöllisesti.

Aiemmat ajankohtaiset

Facebook Pinterest

Tule ystäväksemme Facebookissa.

Innostu Pinterest-sivustamme.