Kuva

Joulun tunnelmaa

Joulutähti, hyasintti ja ritarinkukka ovat suomalaisten rakkaimpia joulukukkia. Myös tulilatvat, jouluruusut, hortensiat, atsaleat ja kielot kuuluvat monen jouluun. Tutustu joulukukkien valikoimaan ja katso helpot hoitovinkit!

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)

Tumman- ja kirkkaanpunaiset lajikkeet ovat joulutähdistä suosituimpia, mutta saatavilla on myös muita punaisen sävyjä, valkoisia, vaaleankeltaisia ja kirjavia joulutähtiä. Erikoisuuksia ovat mm. kirkkaan sitruunankeltaiset, oranssit ja kanelinrusehtavat lajikkeet. Myös koot vaihtelevat kääpiökokoisista monikymmensenttisiin, rungollisiin näyttävyyksiin.

Joulutähden kukinta kestää pitkään ja oikein hoidettuna kasvista on iloa pitkälle kevääseen. Vanhan kansan uskomus joulutähden myrkyllisyydestä ei pidä paikkaansa, mutta kasvin syöminen voi kyllä aiheuttaa ärsytysoireita. Niinpä joulutähti kannattaa pitää erossa pikkulapsista ja lemmikeistä.

Hyasintti (Hyacinthus orientalis)

Voimakkaasta tuoksustaan tunnettu hyasintti on kellomaisine kukintoineen varsin näyttävä sipulikasvi. Perinteisesti ruukkukasvina tunnettu hyasintti on yleistynyt viime vuosina myös leikkokukkana.

Yksinkertaiset tai kerrotut kukat ovat tavallisimmin violetteja, mutta on myös sinisiä, valkoisia, vaaleankeltaisia ja punaisia hyasintteja. Keltainen hyasintti on pääsiäisen erikoisuus. Jos ostat hyasintin lahjaksi, muista että kaikki eivät siedä kukan vahvaa tuoksua. Herkkänenäiset voivat asetella hyasintit leikkokukkina vaikka ikkunalasien väliin, jolloin niiden kauneudesta voi nauttia vain silmin.

Ritarinkukka (Hippeastrum)

Ritarinkukka on melko uusi joulukukka, jonka suosio alkoi kasvaa 1980-luvulla. Kasvin näyttävä kukinta ja helppohoitoisuus ovat tehneet siitä yhden suosituimmista joulukukista. Kukinta kestää jopa viikkoja, ja värivalikoimaan kuuluvat valkoinen, vaaleanpunainen, punainen, kellertävä ja lohenpunainen. Kukat voivat olla myös monivärisiä.

Ritarinkukka on sipulikasvi, jota on saatavilla sekä ruukku- että leikkokukkana. Usein kuulee käytettävän amaryllis-nimeä, vaikka kyseessä on kaksi eri kasvia. Aitoamaryllis (Amaryllis belladonna) nimittäin kuuluu eri sukuun kuin ritarinkukka.

Atsalea

Runsas atsalea nauttii reilusta kastelusta. Helpointa on upottaa ruukku parin päivän välein muutamaksi minuutiksi veteen.  Atsalea viihtyy ja kukkii kauemmin viileässä. Ilmankosteus parantaa kasvin kestävyyttä, joten atsaleaa kannattaa suihkutella vedellä silloin tällöin.

Kielo

Herkkä ja tuoksuva kansalliskukkamme oli varsin suosittu joulukukka 1800-luvun loppupuolella. Jalokielo viihtyy tasaisen kosteassa ja viileässä. Kukan varret voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi. Kielo on syytä pitää poissa lasten ja lemmikkien ulottuvilta, sillä se on myrkyllinen

Jouluruusu

Tyylikäs jouluruusu on tuoreimpia joulukukkiamme. Se viihtyy viileässä ja pitää säännöllisestä kastelusta. Jouluruusun voi Etelä-Suomessa istuttaa keväällä kukkapenkkiin, jossa se saattaa menestyä perennana.

Tulilatva

Värikkäästä tulilatvasta on tullut suosittu joulunajan ruukkukukka. Oranssit, valkoiset ja joulunpunaiset lajikkeet sopivat hienosti joulun väreihin. Paksut ja kiiltävät lehdet haihduttavat vain vähän vettä, joten tulilatvan kastelun voi unohtaa useiksi päiviksi. Kasteluun riittää pieni loraus vettä.

Hortensia

Pallomainen kukinto ja näyttävät värit tekevät hortensiasta mainion joulukukan. Ruukku- ja leikkokukkana saatavilla oleva hortensia kukkii sinisenä, lilana, vaaleanpunaisena, punaisena, valkoisena tai kaksivärisenä. Kasvi menestyy sisällä, mutta viihtyy paremmin viileämmässä.

Joulukukkien hoito on helppoa!

Sipulikukat, kuten hyasintti, ritarinkukka ja tulppaani, pärjäävät varsin niukalla kastelulla; multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Liika kastelu ja lämpö venyttävät kukkien vartta. Sipulikasvit kannattaakin siirtää yöksi viileään, jolloin ne kukoistavat pitempään. Kukkia ostaessa kannattaa valita nuppuinen yksilö. Ylipitkäksi venähtäneitä varsia voi toki leikata lyhyemmäksi, ja varren voi napsaista kokonaan poikki ja laittaa kukat leikkoina maljakkoon.

Joulutähti pitää valoisasta ja lämpimästä paikasta sekä tasaisesta kosteudesta. Kylmyyttä ja vetoa kasvi ei siedä ollenkaan, mikä on syytä huomioida, kun kuljettaa joulutähteä ulkona. Mullan pinta saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Kädenlämpöinen vesi on parasta. Varo kuitenkin kastelemasta kukkaa liikaa: litimärkä multa saa juuret mätänemään sekä lehdet kellastumaan ja putoamaan.

Facebook Pinterest

Tule ystäväksemme Facebookissa.

Innostu Pinterest-sivustamme.