
Leikittele leikkokukilla!
Leikkokukat yhdessä sopivan maljakon kanssa valaisevat koko huoneen. Hmm... olisikohan tällä viikolla vuorossa nippu tulppaaneita vai mennäänkö ruusulinjalla? Entäpä muhkea, useista eri kukkalajeista tehty pyöreä kimppu?
Leikkokukat ovat nykypäivän vaihtelunhaluisen ihmisen lempikukkia. Ne kestävät vähäiselläkin hoidolla lajista riippuen viikosta kahteen, ja seuraavaan maljakolliseen voikin sitten valita jotain ihan eri väristä ja eri muotoista!
Leikkokukkien hoidossa ei ole kummallisia kikkoja. Virkisteen lisäys maljakkoveteen pitää veden imemistä haittaavat bakteerit poissa ja ravitsee kukkia. Pari kertaa viikossa varsia voi lyhentää terävällä veitsellä, jotta vesi kulkee varressa paremmin. Näin helppoa se on.
Leikkokukkien hoito-ohjeita:
- Laita kukat veteen heti kun mahdollista. Vaikka pakettiin olisi pakattu mukaan kosteutta, vedensaanti ei kuitenkaan ole paras mahdollinen.
- Käytä vain puhdasta maljakkoa tai muuta vedenpitävää astiaa. Pienikin määrä kukkia asettuu kauniisti maljakkoon, jonka suuosa on pohjaosaa kapeampi. Runsas kukkamäärä vaatii suuren maljakon.
- Kaada maljakkoon puhdasta, viileää vettä. Täytä maljakko suunnilleen kimpun sidontakohtaan.
- Käytä leikkokukkavirkistettä aina kun mahdollista. Virkiste pitää veden puhtaana estämällä bakteerien kasvua. Se myös ravitsee kukkia ja parantaa niiden kehitystä ja kestoa. Virkistepussin saa kukkamyyntipisteestä ja sitä voi myös ostaa kotiin varastoon joko nestemäisenä tai jauheena. Liuota virkiste maljakkoveteen ennen kuin lisäät kukat. Laita talviaikaan ruusuille vain puolet virkisteannoksesta.
- Jos kimppu on sidottu niinellä tai muulla kuin kuminauhalla, se on kukkasitojan valmiiksi harkitsema taiteellinen kokonaisuus. Älä avaa sitä.
- Poista maljakkoveteen ulottuvat tai siellä uivat lehdet. Lehdet pehmenevät nopeasti ja innostavat bakteereita lisääntymään maljakossa.
- Leikkaa terävällä veitsellä varresta viistosti vähintään pari senttiä pois. Älä käytä saksia tai sahateräistä veistä. Leikkaamalla varteen tulee uusi imupinta, jonka kautta vesi kulkeutuu paremmin kukkaan. Vanhan imupinnan lähellä olevat, vettä johtavat putkilot voivat olla jo melkein tukossa, joten uusi imupinta pidentää kukkien kestävyyttä.
- Myös puuvartisten kukkien varsiin riittää pelkkä imupinta terävällä veitsellä leikattuna. Vanhat konstit, kuten varsien murskaaminen tai kuoriminen, eivät auta vedenottoa, vaan jopa haittaavat sitä.
- Vältä laittamasta kukkia auringonpaisteeseen, kuumaan tai vetoisaan paikkaan.
- Ethän kuljeta hyvin pakattujakaan kukkia talvipakkasilla ulkona pitkiä matkoja? Jos kukat ovat olleet paketissa viileässä pitkähkön ajan, anna paketin olla suljettuna huoneenlämmössä puoli tuntia. Avaa paketti vasta sitten. Näin kukat välttyvät äkilliseltä lämpötilan muutokselta.
- Lahjakukkia viedessäsi pidä kukat paketissa aina ojentamishetkeen saakka.
- Hedelmät erittävät etyleeniä, jolla on kukkiin vanhentava vaikutus. Pidä siis varsinkin omenat kaukana kukista.
- Vaihda maljakkovesi usein, jos et käytä virkistettä. Pese maljakko pesuaineella veden vaihdon yhteydessä ja huuhtaise myös varret.
- Poista maljakosta vanhentuneet kukat. Näin ne eivät jää likaamaan maljakkovettä. Kuihtuneet kukat voit panna biokeräysastiaan, kunhan kimpun siteenä mahdollisesti oleva muoviniini on poistettu.