Kasvit A-Ö > Sisäkasvit > P

Paavalinkukka eli saintpaulia

Tyyppi: Sisäkasvit

Nimi: Saintpaulia Ionantha-ryhmä. Nimetty löytäjänsä saksalaisen paroni Walter von Saint-Paul Illairen mukaan. Englanniksi african violet, ruotsiksi saintpaulia.

Kuvaus: Paavalinkukan lehdet kasvavat ruusukkeessa. Ne ovat paksut ja karvapintaiset. Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrannaiset ja terälehdet ripsureunaiset.

Muuta: Paavalinkukkaa on helppo lisätä lehtipistokkaista. Katkaistun lehden ruoti leikataan lyhyeksi, ja lehti työnnetään kevyesti pystyyn kosteaan multaan. Ruukun päälle laitetaan muovipussi, johon leikataan pari reikää ilman vaihtumiseksi. Muutaman viikon päästä lehden tyveltä alkaa kasvaa uusi kasvi. 

Väri: Valkoinen, vaaleanpunainen, violetti ja sinertävä. Myös kaksivärisiä lajikkeita on runsaasti.

Alkuperä: Kotoisin Itä-Afrikasta, jossa paavalinkukat kasvavat puiden suojassa vuoristojen rinteillä ja sademetsissä.

Kasvupaikka: Sijoita kesällä valoisaan paikkaan, johon aurinko ei kuitenkaan paista suoraan. Talvella aurinkoisesta paikasta ei ole haittaa.

Hoitovinkkejä: Paavalinkukkaa kastellaan tasaisesti, vaikka se kestää hetkittäistä kuivuutta varsin hyvin.  Paavalinkukka pitää kevyestä sumutuksesta silloin tällöin, mutta kalkkipitoinen vesijohtovesi jättää helposti laikkuja lehtiin. Lannoitus parin viikon välein. Poista kuolleet kukat ja lehdet.

Facebook Pinterest

Tule ystäväksemme Facebookissa.

Innostu Pinterest-sivustamme.