Kasvit A-Ö > Leikkokukat > R

Ritarinkukka

Tyyppi: Leikkokukat

Nimi: Hippeastrum Hortorum-ryhmä. Hippeastrum tarkoittaa hevosmiehen tähteä, mistä suomenkielinen nimikin on johdettu. Ritarinkukasta käytetään usein virheellisesti suomeksi amaryllis-nimeä, joka on kuitenkin kasvitieteellisesti varattu aitoamarylliksille. Nimisekaannus johtunee siitä, että kauan aikaa ennen jalostettujen ritarinkukkien kasvattamista meillä viljeltiin ruukkukasvina aitoamaryllistä. Lisäksi ritarinkukan ruotsinkielinen nimi, amaryllis, aiheuttaa sekaannusta.

Ulkonäkö: Ritarinkukka on sipulikasvi, jolla on ontto kukkavarsi. Tanakan varren päässä sijaitsee kukinto, jossa on neljästä kuuteen kukkaa. Kukat voivat olla joko yksinkertaisia tai kerrottuja.

Muuta: Käytetään myös ruukkukasvina, lähinnä joulun tienoilla. Ei tuoksu.

Väri: Punainen, vaaleanpunainen ja valkoinen sekä monivärisiä ja juovikkaita.

Alkuperä: Kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta.

Kasvupaikka: Valoisa kasvupaikka.

Hoitovinkkejä: Maljakossa varsien päät saattavat mennä punaiseksi ja rullautua ylöspäin. Tämän voi estää käärimällä teippiä tai kietomalla kumirenkaan tyven ympärille. Onttoon varteen kannattaa laittaa pitkä tikku tueksi, jotta varsi ei katkea raskaan kukinnon painosta. Kuihtuneet kukat on hyvä poistaa. Kestää maljakossa nupusta täyteen kukkaan 2 - 3 viikkoa.

Facebook Pinterest

Tule ystäväksemme Facebookissa.

Innostu Pinterest-sivustamme.