Kasvit A-Ö > Sisäkasvit > S

Syklaami

Tyyppi: Sisäkasvit

Nimi latinaksi: Cyclamen persicum. Ruotsiksi cyclamen.

Kuvaus: Syklaamilla on mukulamainen juurakko. Syklaamilajikkeet on ryhmitelty korkeuden mukaan useisiin ryhmiin, esim. minisyklaameihin, keskikokoisiin ja suurikokoisiin. Pienikokoisten lajikkeiden kukat ovat pienimmät ja suurikokoisten suurimmat. Syklaamien lehdet ovat pyöreät ja tummanvihreät. Niissä on usein koristeellisia harmahtavia kuvioita. Kukassa on viisi terälehteä, joista yksi osoittaa kukkavarren suuntaisesti alas ja muut neljä ylöspäin. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja. On myös kukiltaan ripsureunaisia lajikkeita.

Väri: Vaaleanpunainen, punainen ja valkoinen sekä niiden eri yhdistelmät.

Alkuperä: Kotoisin Välimeren eteläosista.

Kasvupaikka: Valoisa, mutta suojassa auringon paahteelta.

Hoitovinkkejä: Syklaami viihtyy erittäin hyvin viileässä, joten sitä on alettu käyttää myös elo-syyskuun syysryhmäkasvina. Tarjolla on varsinaisia ulkosyklaamilajikkeitakin, mutta myös perussyklaamit selviytyvät nollaa hipovista lämpötiloista. Parhaiten ne viihtyvät kuitenkin suojaisalla paikalla katoksen alla. 

Pidä syklaamin multa niukan kosteana vuodenajasta riippumatta, koska mukula pilaantuu herkästi. Lannoita kevyesti parin viikon välein kukinnan aikaan. Syksyksi ulos hankittuja syklaameja ei tarvitse lannoittaa.

Facebook Pinterest

Tule ystäväksemme Facebookissa.

Innostu Pinterest-sivustamme.